RSS

ОБРАДА ВИДЕО ЗАПИСА – Windows Movie Maker

17 нов

Снимљени видео запис најчешће не задововољава критеријуме. Обично се сниме и делови који нису потребни. За поправљање оваквих грешака при снимању користи се обрада видео записа. Може да се изврши одсецање делова, брисање, копирање, премештање, додавање специјалних ефеката, звука и текста.

За обраду видео записа може да се користи Windows Movie Maker.

За стартовање програма клинути на дугме Start и из менија All Programs одабрати Windows Movie Maker.

clip_image002 clip_image004 clip_image006

Отвара се радни прозор програма:

clip_image008

Испод линије са менијима и палете са алаткама налази се радна површина која се састоји од неколико делова. У средини налази се оквир Collection где ће се наћи све датотеке које су увезене у Movie Maker (видео записи, аудио записи, слике, анимације итд.).

Када је укључен део за брзи приступ задацима (Movie Tasks), у левом делу појављује се оквир Movie Tasks са линковима за брзи приступ увозу материјала, едитовању филма и објављивању филма.

У десном делу се налази мултимедијални монитор помоћу кога може да се прегледа оно што је урађено.

У доњем делу екрана налази се трака за монтажу материјала која може бити представљена у два режима: у виду временске линије Timeline или по компонентама којима се осликава сценарио Show Storyboard .

Увоз материјал се врши избором линка Import video у оквиру Movie Tasks.

clip_image010

У оквиру Import File, одабрати одговарајући видео запис (филм).

clip_image012

Ако је потврђена опција clip_image014 учитава се датотека разлоћена на филмске кадрове:

clip_image016

Ако ова могућност није одабрана биће учитан видео запис у целости.

clip_image018

Постављање филма на временску линију врши се превлачење филма мишем на временску линију. Поставити показивач миша на икону жељеног филма, притиснути и држати притиснут леви тастер миша све док показивач миша са иконицом не доведе до временске линије.

clip_image020

За прегледавање филма који је постављен на временску линију, кликнути на дугме Play clip_image021 испод мултимедијалног монитора.

clip_image023 clip_image025

Поред ове команде мултимедијални монитор има команду за заустављање приказивања филма, дугме за брзи повратак на почетак, дугмад за кретање кадар по кадар кроз филм и дугме за брзи одлазак на крај филма.

Избацивање непотребних делова филма може да се изврши помоћу временске линије. Потребно је да се на временској линији мишем изврши позиционирање на део филма где треба да буде прекид. Када се на том месту кликне левим тастером миша појављује се плава линија .

clip_image027

После тога дугмадима за преглед филма кадар по кадар clip_image029 може изврши фино подешавање, тј. изабере кадар где треба да се исече филм.

clip_image031

Када је изабрaно место за сечење кликнути на дугме Split clip_image032 испод мултимедијалног монитора. Тиме је филм подељен на два одвојена филмска исечка.

clip_image034

Сада може да се изврши замена места добијеним филмским исечцима, или да се обрише један, на пример први. За брисање кликнути левим тастером миша и притиснути тастер Delete на тастатури.

Филмски исечак који је означен као оквир има дебљу црну линију.

Сада треба да се увезе (дода) и следећи филм. Поступак је исти као и за први филм. У оквиру Collections појављује се икона новог филма.

clip_image036

Када се поставља нови филм на временску линију може да се изабере место за постављање, испред већ постављеног или иза већ постављеног филма. Позицију где ће се поставити филм означава тамно плава линија.

Додавање наслова

Уз помоћ програма Windows Movie Maker може да се дода текст на различита места у филму, на почетку или на крају филмских исечака. Треба само да кликнути у оквиру Movie Tasks у групи Edit Movie на линк Make titles or credits.

clip_image038 clip_image040

Појављује се нова група линкова. Од избора одговарајућег линка зависи где ће се појавити текст. За додавање наслова филму треба одабрати линк title at the beginning.

clip_image042

Отвара се прозор за унос и уређивање текста који ће се појавити на почетку филма

clip_image044

Кликом на линк clip_image046 омогућена је промена врсте слова, начина исписивања, боје и величине слова, боје позадине, провидност и поравнавање текста

clip_image048

Помоћу clip_image050 може да се подеси начин појављивања односно уклањања наслова. Отвара се прозор у коме се нуде различите анимације за појављивање или нестајање наслова. Осим описа за сваку од њих могућ је и преглед на монитору.

clip_image052

Промена текста може да се изврвши избором clip_image054

Када су сви параметри подешени, након клика на линк clip_image056 наслов се појављује на временској линији. Може да се дода наслов свакој филмској секвенци.

Дужина трајања наслова као и било ког текста на филму може да се промени повлачењем почетне или крајње тачке на његовом оквиру, које су представљене црним троуглићима.

clip_image058

Када се изврши позиционирање на троуглић појавиће се двосмерна црвена стрелица. Поставити показивач миша мали црни троугао, притиснути и држати леви тастер миша и повлачити за повећавање односно или смањивање дужине трајања наслова. На исти начин се може повећати или смањити трајање слике у филму.

На крају филма може да се постави део који представља ауторе. Изабрати линк Make titles or credits, а потом Credits at the end.clip_image060clip_image062

Ако је потребно може да се изврши корекција текста. Кликнути десним тастером миша на одговарајућу икону на временској линији и из менија одабрати Edit Title…

clip_image064

Подешавање прелаза

Прелазима се дефинише начин на који се смењују суседни филмски исечци или прелазак са слике на видео и обрнуто. За додавање прелаза да користи се режим Storybord.

clip_image066

У оквиру Movie Tasks из групе Edit Movie одабрати опцију View Video Transitions.

clip_image068

Појављује се колекција прелаза.

clip_image070

Прелаз се најједноставније поставља превлачењем мишем до ћелије прелаза између два филмска исечка.

.clip_image072

Двоструким кликом на неки од прелаза може се на монитору видети начин смењивања исечака.

clip_image074

У Windows Movie Makeru могу се филму додати и посебни ефекте тако да филм постане црно-бели, изгледа старински, избледело или се ротира…

Из Movie Tasks оквира у групи Edit Movie изабрати View Video Effects.

clip_image076

Појављује се колекција расположивих ефеката.

clip_image078

Прегледавање ефеката може да се изврши када се два пута кликне левим тастером миша. Поставља се директно на филмски исечак превлачењем до њега, а представљен је плавом звездицом у доњем левом углу. Једном филмском исечку може се додати више ефеката.

clip_image080

Најбржи и најлакши начин да уклони неки објекат је да се кликне на њега десним тастером миша и из помоћног менија изабере опцију Delete. За брисање видео ефекта потребно је да се најпре кликне десним тастером миша на звездицу која се налази у доњем левом углу филмског исечка, а за брисање прелаза, кликнути десним тастером миша на ћелију у којој је постављен прелаз између два филмска исечка и изабрати опцију Delete.

Памћење

Помоћу Movie Tasks кликом на линк Save to my computer у групи Finish Movie, аутоматски се покреће Save Movie Wizard.

clip_image082clip_image084

У првом кораку уписати име и и одредити локацију на којој ће филм бити сачуван.  За наставак кликнути на Next.

clip_image086

Следећи корак је предвиђен за оптимизацију, а од подешавања у овом дијалогу зависиће квалитет и величина филма.

clip_image088

Кликом на линк Show more choices… појавиће се опције за оптимизацију филма.

clip_image090

Опција Best fit to file size омогућава одређивање величине филма.Ове измене директно би се одразиле на неке од карактеристика филма приказаних у доњем левом углу овог прозора у пољу Setting details:

1. File type одређује формат датотеке и може бити Windows Media Video (WMV) или Audio-Video Interleaved (AVI).

2. Bit rate или брзина преноса изражава се у броју килобитова у секунди. Са повећањем брзине повећава се квалитет филма, али и његова величина.

3. Са Display size дате су ширина и висина приказа филма у пикселима.

4. Aspect ratio представља однос ширине и висине.

5. Помоћу Frames per seconds изражен је број кадрова у секунди.

Опција Other settings омогућава да се из падајуће листе изабере један од понуђених облика у зависности од брзине преноса. Код неких (нпр. High quality video (large, small, PAL), DV-AVI (PAL)) је брзина преноса променљива (Variable bit rate) и мења се у зависности од броја и густине покрета у појединим сценама, чиме се може постићи бољи квалитет.

clip_image092

У зависности од ових подешавања у доњем десном углу у пољу Movie file size мења се величина простора потребног да се сачува филм, као и преосталог простора на хард диску.

clip_image094

clip_image096

У оквиру Movie Tasks у групи алата Finish Movie филм може да се сачува директно на CD (Save to CD) или проследи на mail као attachment. Или пак да се директно оптимизује за WEB помоћу опције Send to the WEB, а могу да се проследи и на камеру помоћу опције Send to DV camera.

clip_image082[1]

Advertisements
 
3 коментара

Објављено од стране на 17. новембра 2010. in VII разред

 

3 одговора на “ОБРАДА ВИДЕО ЗАПИСА – Windows Movie Maker

 1. Lugar

  18. новембра 2010. at 22:03

  Ovo sam sve sam provalio, ali, članak je veoma korisno za početnike. Najpre sam koristio Pinnacle, potom Ulead. Međutim, za najosnovnije stvari dobar je i Movie Maker. Nadam se da Vaš trud neće biti uzaludan i da će ga početnici koristiti.

   
  • Gagi Studio

   5. јуна 2013. at 12:23

   Ja,Prezadovoljan!

    

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: